Aktuellt
NYHETSBREV
September 2024 (PDF-fil)
Juni 2024 (PDF-fil)
Mars 2024 (PDF-fil)
December 2023 (PDF-fil)
September 2024 (PDF-fil)
Juni 2024 (PDF-fil)
Mars 2024 (PDF-fil)
December 2023 (PDF-fil)
Ett inspirationsseminarium för allmänheten, sjukvården, Simrishamns kommun och våra lokalpolitiker.
Seminariet som genomfördes i Simrishamn den 8 november 2023 har sitt ursprung ur Österlenprojektet – palliativ vård utan gränser. Det är ett samarbete med representanter från Simrishamns kommun, primärvården, Simrishamns närsjukhus, Palliativt utvecklingscentrum och Stiftelsen Hospice Österlen. Syftet med projektet, som startades 2017, är att tillgodose en god vård i livets slutskede till alla i Simrishamns kommun genom bättre samarbete, ökad utbildning till vårdpersonal och att öka kunskapen om hos allmänheten om vad som händer när livet går mot sitt slut.
Seminariet var mycket välbesökt med åhörare från allmänheten, vårdpersonal, personal inom kommunen och lokala politiker.
Christel Wihlborg, överläkare ASIH, Ystad inledde med en bakgrund om vad palliativ vård innebär. Palliativ vård är aktiv vård av personer med allvarligt lidande på grund av sjukdom och särskilt då livet går mot sitt slut. Målet är att lindra lidande och att främja livskvaliteten för den sjuke och närstående. Den allmänna palliativa vården ska kunna ges av personal inom äldreboenden, hemsjukvård och slutenvård parallellt med sedvanlig behandling. Vid mera komplexa vårdbehov, som kräver särskild kunskap, kan vården ske inom specialiserad palliativ vård.
Christel sammanfattade också den journalgranskningsstudie hon gjort på personer som avlidit i Simrishamns kommun. Studien visade brister i planering och vård i livets slutskede både inom hemsjukvård och på särskilt boende. Brytpunktssamtal, det vill säga läkarlett planeringssamtal med den sjuke och närstående, saknades ofta. Detta medförde att flera multisjuka äldre remitterades akut till sjukhus där många utredningar med oklart värde för den sjuke genomfördes. Vidare bör man inom akutsjukvården tänka på helheten, vad som är till gagn för den sjuke. “Vad kan man göra och vad bör man göra när det gäller utredningar och behandlingar”?
Jamie Woodworth, doktorand, Palliativt utvecklingscentrum, Lund berättade om sina resultat när det gäller forskning om samhällsengagemang i frågor som gäller vad som händer när livet går mot sitt slut. Det finns en stor önskan bland allmänheten att få kunskap om livets slutskede.
Jamies studier visar att många närstående upplever det svårt att dela svåra upplevelser med vänner, grannar och arbetskamrater och att ta emot stöd från dessa. Sociala kontakter var samtidigt viktiga eftersom de gav en känsla av normalitet i livet.
Närstående tyckte att stödet från det palliativa teamet var centralt. Med professionellt stöd kunde familjen bättre hantera de svåra frågorna och komma närmare varandra. Jamies forskning tyder på att ett sjukvårdssystem med hög kompetens är nödvändigt för att skapa ett medkännande samhälle.
Det finns också flera viktiga genusaspekter på hur vi stödjer varandra i livets sista tid, den kvinnliga dominansen bland åhörarna har varit stor i alla de “sista hjälpen kurserna” som genomförts. Vidare forskning behövs därför för att undersöka orsakerna till detta och för att i förlängningen få ett mera jämställt medkännande samhälle.
Om hur sjukhuset i Simrishamn arbetar med frågor rörande äldre och palliativ vård informerade Anette Hellichius, kvalitetsutvecklare och Veronica Depero, sjuksköterska Capio närsjukhus samt Titti Gummesson sjuksköterska ASIH. Närsjukhuset har en geriatrisk profil och man förfogar nu över 34 vårdplatser. Överbeläggningar och utlokalisering av patienter förekommer sällan till skillnad från förhållandena på andra sjukhus i regionen. Vård- och omsorgsverksamheten sker i teamform och man har också en rehabiliteringsavdelning kopplad till verksamheten. Fortbildning av personalen sker kontinuerligt där palliativ vård har en nyckelposition. Man har möjlighet till direktinläggning från särskilt boende och hemsjukvården vilket gör att akutbesök på annat sjukhus kan undvikas.
Peter Berg, läkare och Lena Gustafsson, äldresjuksköterska berättade om verksamheten inom hemsjukvården och särskilt boende. Cirka 400 personer är knutna till dessa vårdformer och läkarkontinuiteten har förbättrats sedan Peter Berg tjänstgör med dessa frågor på heltid.
Simrishamns kommun representerades av Christina Eriksson, socialt ansvarig samordnare och Sofia Spetz, anhörigkonsulent. De redogjorde för kommunens satsningar på anhörigstöd och stöd vid ensamhet. Man driver sedan flera år ett ensamhetsprojekt som riktas till allmänheten och som bygger på regelbundna träffar i form av samtalskaféer. Dessa har rönt stor uppskattning, ansvarig för detta projekt är Bertil Jönsson, socionom.
Avslutningsvis tog Christer Neleryd, socionom och Ibe Lager, läkare upp vad Stiftelsen Hospice Österlen arbetar för och vad som kommit fram i den granskning av äldrevården på särskilt boende (Säbo) i Simrishamn som gjordes av IVO augusti 2022.
Stiftelsen arbetar för en förbättrad allmän palliativ vård i sydöstra Skåne, för att öka kunskapen hos allmänheten om vård i livets slutskede och att skånsk palliativ vård ska prioriteras.
IVO:s granskning av Säbo i Simrishamn visade brister när det gäller vård i livets slutskede. Brytpunktssamtal genomfördes sällan och enligt enkäter med kommunens sjuksköterskor förekom patientsäkerhetsrisker avseende hur många patienter som den enskilda sjuksköterskan ansvarar för och också bristande tillgång till läkare. IVO konstaterade också att sjuksköterskorna tar på sig ansvar som egentligen ligger på regionen, det vill säga läkarmedverkan. Ett aktivt förbättringsarbete pågår i kommunen när det gäller vård och omsorg av äldre.
Stiftelsen kommer fortsättningsvis att kritiskt granska palliativ vård och äldreomsorg i Simrishamn och kommer också att ha fortsatta kontakter med beslutsfattare i Region Skåne, kommunen och Capio. Vidare kommer stiftelsen att fortsätta med kunskapsspridning om vård i livets slutskede till allmänheten i form av seminarier, hemsida och regelbundna nyhetsbrev.
Med nedanstående rader har Stiftelsen Hospice Österlen bjudit in samtliga politiska partier representerade i Region Skåne till samtal. Utgångspunkten för samtalen kommer att vara de tre frågor som ni kan läsa i nedanstående text.
Möten med politiker i Region Skåne (pdf-fil)
Dag Lundberg: Livet och döden – en personlig betraktelse (pdf-fil)
Detta ingår i antologin ”Om rätten till min egen död” utgiven av Litteraturrundan 2021. ISBN 978-91-519-7099-8.
Monika Olin Wikman ”Sista andetaget lika viktigt som det första”.
Artikel i tidningen Memento 4-2022.
Nio Sista hjälpen-utbildningar, som vänder sig till allmänheten, har anordnats av Palliativt Utvecklingscentrum i Region Skåne i samverkan med ASIH, Ystad och Stiftelsen Hospice Österlen under perioden 2021-2023 (Simrishamn, Kivik, Skillinge, Ystad, Dalby, Malmö).
Kursen är uppdelad i fyra block:
Dessa utbildningar har fått mycket positivt omdöme av åhörarna och ingår i den kunskapsspridning om vård i livets slutskede som riktas till allmänheten (death literacy). Utbildningsansvariga har varit Christel Wihlborg, ASIH, Ystad. Jamie Woodworth, Palliativt Utvecklingscentrum, Lund. Ibe Lager, Stiftelsen Hospice Österlen.
Ja, vi provar med att skriva ett brev…
Stiftelsen Hospice Österlen har funnits i mer än tio år och vi är ganska säkra på att Ni känner till vår verksamhet, så vi hoppar över en lång programbeskrivning. Om Ni ändå vill veta mer detaljerat vad vi står för, vad vi kämpar för och vad vi vill fortsätta arbeta för, kan ni titta in på vår hemsida www.hospiceosterlen.se.
En sak som vi vet är att livet har ett slut, för oss alla, men att tala om detta är inte lätt och många försöker undvika det svåra. Stiftelsen Hospice Österlen försöker på olika sätt föra upp Livets slut på dagordningen bland annat genom att arrangera olika seminarier, såsom Döds-Caféer och rena utbildningskurser som Sista hjälpen. Vi vill göra det svåra naturligt.
Seminariet ”Om rätten till min egen död”, som vi nyligen gjorde tillsammans med Svenska Kyrkan, med bl.a. PC Jersild bland talarna, lockade fullt hus.
Vi tror på tanken att om och när vi blir flera som sätter fokus på ökad medvetenhet kan vi påverka verkligheten så att vi kan göra det svåra lite lättare och få till stånd en generellt bättre vård för äldre.
Som sagt arbetar Stiftelsen helt ideellt, men lokaler, föredragshållare och deras resor, kaffe och tilltugg, revisor, bankkonto och hemsida är inte gratis.
Nu står vi där med börsen tom och hoppas på Er hjälp att hålla folkbildnings lågan brinnande. Ett av våra motton är: När – inte om.
Ibland måste vi alla be om hjälp, därför ber vi nu ödmjukt om ett bidrag till vårt arbete. Någon preciserad summa varken vill eller önskar vi skriva, men hoppas på Er välvilja.
Av sparskäl har vi inget bankgiro, men swish 0708 958128 och bankkonto 9579 40409336, Sparbanken Syd.
Stiftelsen Hospice Österlen
Peter Hepp
ByggReino AB
Appelkvist Fryseri AB
Ingvar Karlsson
Uno Levinsson
Nord.H.Sytt
Kåre Gilstring
Hälsokraft Simrishamn
Energi Partner Österlen AB
1910 Simrishamns Modehus AB
En ny hospice-folder (pdf-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2012 (pdf-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2013 (pdf-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2014 (pdf-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2015 (docx-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2016 (docx-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2017 (docx-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2018 (docx-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2019 (docx-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2020 (docx-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2021 (docx-fil)
Stiftelsens förvaltningsberättelse 2023 (pdf-fil)
Svenska Palliativregistret
Nationella rådet för palliativ vård
Socialstyrelsen Nationella Riktlinjer – Palliativ Vård
Palliativt Utvecklingscentrum Lund
Österlenprojektet – palliativ vård utan gränser